Bonped Ani Yangın Söndürücüleri

System Bonpet Ampul

1955 yılında denizaltılarda çıkabilecek yangınlara karşı Japonlar “BONPET” adlı bir ürünü geliştirdiler. Öyle ki, yaklaşık 30 cm. uzunluğunda 9 santim çapında 1 mm. kalınlığında cam bir tüpe yerleştirdikleri 600 gramlık özel formüllü sıvıyla yangını daha başlangıç aşamasındayken söndürebiliyorlardı. Ortaya çıkan gazlar da insana, çevreye, ozon tabakasına ve cihazlara zarar vermiyordu. Bu sistemi Japonlar askeri amaçla yıllarca kullandılar ve 80’li yılların sonlarına doğru sivil kullanıma hediye ettiler.

“BONPET" Amerika, Kanada, Meksika, Rusya, Türki devletler, Avrupa ve Ortadoğu pazarı için Slovenya’da patentli olarak üretilmektedir. 10(on) yıl raf ömrü olan bonpet için bu 10(on) yıl boyunca hiçbir bakım, eğitim ve extra masrafa ihtiyaç yoktur ve başlıca 3 türlü kullanımı vardır.
 

1- OTOMATİK SÖNDÜRME:
Bonped Ani Yangın Söndürücüleri
Bonpet, her 8 metreküplük hacim için tavandan 10-15 cm.aşağıda olacak şekilde duvara monte edilir. Yangın çıkması durumunda meydana gelen ısı sonucu Bonpet içerisindeki sıvının sıcaklığı 85 dereceye ulaşınca gaz haline dönüşür ve cam tüp patlar.
Ortaya hızla yayılan gaz, içerisindeki özel formül sayesinde hem soğutma işlemi yaparak ve hem de ince bir film tabakası oluşturarak yangını 3-7 saniye içerisinde hızla söndürür. Artık ortam emniyettedir. Asla tekrar parlama olmaz.
 

2- FIRLATARAK SÖNDÜRME:

Bonped Ani Yangın Söndürücüleri

Bonpet kapalı mekanlarda, otomatik söndürmelerin olmadığı ve yaklaşarak müdahale edilemeyecek yerlerde çıkan yangınlara karşı fırlatılmak suretiyle, aynı kimyasal reaksiyon sonucu yangını anında (3-7 sn) söndürür.

Bu metod için de hiçbir yaş sınırı, eğitim ve bilgi gerekmez. Sadece taş atar gibi yangına fırlatılması yeterlidir.


3- SUYLA SEYRELTEREK SÖNDÜRME :
Bonped Ani Yangın Söndürücüleri
Bonpet kırılarak içindeki sıvı 10 lt.suya dökülür. Daha sonra bu karışım bir maşrapa veya benzeri kaplar vasıtasıyla alevlere doğru serpilir. Karışımın düştüğü yerdeki alevler anında söner ve bir daha parlama yapmaz. İhtiyaca göre serpme işlemi birkaç kaplık atışla tekrarlanır ve yangın söndürülür. Bu işlem için alevlere fazla yanaşmamak yeterlidir. 8 metreküpten büyük hacimli yangınlarda ve ayrıca Özellikle açık alanlarda çıkan yangınlarda emsalsiz bir söndürme şeklidir.

Serpme işleminin bir başka testi Ankara Sivil Savunma Vakfı tarafından Sivil Savunma Koleji bahçesinde yapıldı. Önce, 6 Kg.lık klasik yangın söndürme tüpü içine 5 Kg. su dolduruldu, üzerine Bonpet içindeki sıvının yarısı(300 gr.) ilave edildi ve Azot gazıyla da basınç sağlandı.

Bir başka tüpe de sadece su doldurulup Azot gazıyla basınç sağlandı. Kolej bahçesinde 2 m. çapında 20 cm. derinliğinde bir çukur kazıldı. Çukurun içine benzin ve mazot karışımı dolduruldu ve tutuşturuldu. Alevlerin iyice yükselmesi için yaklaşık bir dakika beklendi. Yeterli yanma sağlandıktan ve yangın oluşturulduktan sonra, ilk önce sadece su dolu tüple yangına müdahale edildi. Suyun tek başına akaryakıt yangınına elbetteki hiçbir yararı olmadı. Aksine alevler daha da büyüdü.

Daha sonra 300 gr. Bonpet ilave edilen su dolu tüple müdahale edildi. Tetiğe basılmasıyla 2 sn.lik süre içerisinde alevlerin birdenbire kaybolduğu ve yangının söndüğü gözlemlendi. İkinci tetiklemeye hiçbir gerek kalmadı. Bu da akaryakıt yangınlarına dahi Bonpet karıştırmak suretiyle “SU” ile müdahale edilebilineceğini böylelikle çok çabuk ve çok düşük maliyetli söndürme işleminin gerçekleştirilebileceğini gözler önüne serdi.

Ayrıca, klasik yangın söndürme tüplerine sadece bonpet özel formullü sıvısını doldurup, üzerine itici gaz olarak yalnızca “azot” gazı ilave ederek hizmetinize sunuyoruz. Bu tip tüplere 10 yıl bakım ve dolum gerektirmeyecek şekilde garanti veriyoruz. Sprinkler sisteminde de çok ekonomik ve 10 yıl garanti verecek durumdayız.
 

Bonped Ani Yangın Söndürücüleri